Wat wil jij de rest van je leven doen?

Het is geen vraag die de meeste mensen direct kunnen beantwoorden als je hem aan hen stelt. Wat wil je de rest van je leven doen? Op werkgebied, meer specifiek, want hoe je privéleven eruit zal zien, dat valt misschien nog wel lastiger te voorspellen. Maar ook op professioneel gebied vind je de toekomst niet per se in een glazen bol terug. Je hebt zelf een behoorlijke invloed op hoe je toekomst eruit zal zien, maar de kans is groot dat je zo hier en daar met verrassingen te maken krijgt.

Wil je dit werk altijd blijven doen?

Sommige mensen weten het zeker: het werk dat ze nu doen past perfect bij ze, en dit willen ze altijd blijven doen. Liefst binnen hetzelfde bedrijf, op dezelfde afdeling en misschien zelfs wel op precies dezelfde plek als waar ze nu zitten. Dat is hartstikke mooi. Dat betekent namelijk dat je het erg naar je zin hebt in je huidige baan, en er op dit moment helemaal geen probleem in ziet om dit de rest van je leven te blijven doen.

Minstens zo veel mensen zullen daar echter veel minder stellig van overtuigd zijn. Zij hebben het best leuk in hun werk, maar of ze dit over 20, 30 of zelfs 40 jaar nog steeds willen doen? Nou, dat weten ze zo net nog niet. Ook dat is helemaal niet erg. Mensen veranderen nu eenmaal, en ook speelt mee dat je misschien stappen wilt maken, niet altijd in dezelfde functie wilt blijven maar door wilt groeien. Ook dat is een prima perspectief.

Het roer om

Als je bij het idee je huidige werk de rest van je leven te blijven doen direct benauwd wordt, en er echt niet aan moet denken, is het misschien tijd om daar nu al iets aan te gaan doen. Want echt naar je zin heb je het waarschijnlijk niet. Misschien is het tijd om iets heel anders te gaan doen? Of hetzelfde soort werk, maar dan op een andere manier?
Werk je bijvoorbeeld als medewerker in een winkel of in de horeca, en wil je dit niet eeuwig blijven doen, terwijl de branche je wel trekt? Misschien is je eigen zaak openen dan een idee! Dat kan op een redelijk ‘veilige’ manier, je kunt bijvoorbeeld franchisenemer worden. Op deze manier stap je in een bestaand en beproefd concept, wat je veel opstartproblemen kan schelen, maar ben je toch echt ondernemer, met alle verantwoordelijkheden van dien. Er worden regelmatig franchisenemers gezocht, dus is dit iets voor jou dan zit er altijd wel iets tussen. Zo blijf je in de branche waar je al werkte, maar dan als ondernemer: heel wat anders!