7 december 2021

Wat moet de werkgever weten over omgaan met langdurige ziekte?

2 min read

Helaas komt het wel eens voor: een trouwe werknemer die vanwege langdurige ziekte uit de roulatie is. Hoewel het in veel gevallen mogelijk is om terug te keren naar de oude werkgever, kunnen bepaalde beperkingen het soms moeilijk maken om te re-integreren. Wil je als werkgever weten met welke zaken je rekening moet houden, lees dan snel verder om meer te weten te komen over de belangrijkste aspecten.

Maak een goede voorbereiding

Een wijze werkgever houdt van tevoren rekening met eventuele uitval vanwege langdurige ziekte. Het is belangrijk dat er een plan wordt ontwikkeld om het werk op een effectieve manier over te nemen. Zorg voor meerdere plannen, zodat je ook goed voorbereid bent in het geval dat meerdere mensen voor een langere tijd afwezig zijn. Een stap in de goede richting is door gebruik te maken van diverse ICT-oplossingen, zodat de toegang tot opgeslagen bestanden voor iedereen beschikbaar is, ongeacht locatie.

Denk aan de re-integratie inspanningen

Wanneer een werknemer voor een lange periode ziek naar huis gaat, dan is de werkgever in veel gevallen verantwoordelijk om de ziektewetuitkering uit te betalen en de re-integratie van de ex-werknemer tot uiterlijk 104 weken te dekken. Als werkgever is het daarom erg belangrijk om op de hoogte te zijn van de eigenrisicodrager ziektewet, zodat er een geschikte oplossing gevonden kan worden om dit proces te stroomlijnen. Mocht een ex-werknemer terecht komen in een tweede spoor re-integratie, dan moet het voor zowel de werkgever als werknemer duidelijk zijn dat een re-integratie bij de oude baan niet meer mogelijk is. Dergelijke zaken zijn belangrijk om op de hoogte van te zijn, zodat niemand voor onnodige verrassingen komt te staan.

Verwerk processen omtrent langdurige ziekte in het bedrijfsbeleid

Het is van vitaal belang dat diverse afdelingen goed zijn voorbereid op langdurige ziekte. Heldere beleidsregels die door het hele team bekend zijn kunnen bijdragen aan de bedrijfscontinuïteit. Overleg met de HR-afdeling en juridische teamleden hoe er gezorgd kan worden voor een gestroomlijnd proces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *