Wat is een VOG?

Bij het accepteren van een nieuwe baan, kan de werkgever vragen om een VOG. De afkorting staat voor verklaring omtrent gedrag. Zoals de volledige naam al enigszins doet vermoeden wordt er na het aanvragen van een VOG gekeken of uw gedrag in het verleden geen mogelijk conflict kan vormen voor de nieuwe baan. Ook kan er een VOG worden gevraagd zodra u als stagiaire bij een bedrijf stage wilt gaan lopen.

Aanvragen van een VOG


Als u een VOG aanvragen wilt, zijn hiervoor diverse opties mogelijk. Dit kan namelijk via uw gemeente, via het internet of via Justis. Het digitaal aanvragen van een VOG kan ingewikkeld zijn, er zijn tal van bedrijven die diensten aanbieden waarbij zij u helpen bij de aanvraag. In het overgrote deel van de procedures rond VOG aanvragen, geeft de werkgever of de instantie die de VOG van u verlangd aan of deze digitaal of schriftelijk ingediend kan worden.

Kosten van aanvraag


Er zijn kosten verbonden aan het aanvragen van een VOG. In de meeste gevallen dient u deze eerst zelf te betalen, vaak biedt de werk- of opdrachtgever daarna aan deze kosten te vergoeden. Dit dient u uiteraard wel op voorhand van het aanvragen goed af te stemmen, zodat u niet tegen verrassingen aanloopt. Het digitaal aanvragen van een VOG is goedkoper dan dit schriftelijk aan te vragen via de gemeente. Let op, als vrijwilliger kan de VOG vaak gratis worden aangevraagd.

Aanvragen via Justis


Alle personen die niet staan ingeschreven in de BRP (Basisregistratie Personen) moeten direct bij Justis zijn voor een aanvraag. Dit kom bijvoorbeeld voor wanneer u tijdelijk in Nederland werkt of woonachtig bent in het buitenland. Enkel Justis beslist in alle gevallen van de VOG aanvragen of u wel of geen VOG krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *