7 december 2021

Wat is een VOG en hoe moet je een VOG aanvragen?

2 min read
vog aanvragen

Wanneer je voor het eerst gaat solliciteren of het is al even geleden dan heb je misschien geen idee wat een VOG is. Tegenwoordig is een VOG aanvragen in sommige situaties echter verplicht. Het is dus wel handig als je weet wat het is. Moet jij een VOG aanvragen en heb je wat extra informatie nodig hierover? Lees dan gauw verder.

Gemakkelijk aanvragen

Waar de VOG voor is

VOG staat voor verklaring omtrent gedrag. Dat klinkt een beetje vaag maar het is in principe een papiertje waarop staat dat je je goed hebt gedragen en geen strafblad hebt, of althans niet een heftig strafblad of met overtredingen die relevant zijn voor je nieuwe functie. Meestal moet je namelijk een VOG aanvragen omdat je bij een nieuwe werkgever aan de slag wil en zij willen zeker zijn dat ze niet iemand in huis halen die een risico kan zijn voor de organisatie. De VOG krijg je van de gemeente waar je woont en kun je op verschillende manieren aanvragen. Soms kan dit online maar dat is helaas nog niet in elke gemeente het geval. Vaak moet je nog langs het gemeentehuis daarvoor.

Sollicitaties

Wat staat er op zo’n VOG? 

Wat er op een VOG staat is afhankelijk van jouw verleden. Ben je ooit opgepakt voor een misdrijf? Dan zal dit naar boven komen wanneer je een VOG aanvraagt. Vaak staan hier wel alleen dingen op van voor je achttiende levensjaar. Daarna wordt zo’n dossier of strafblad vaak leeg gemaakt. Er wordt bovendien onderscheid gemaakt tussen overtredingen en misdrijven.