Wandelen op zijn Duits en Oostenrijks

In tijden van Corona kunnen we de hotels aan de Midellandse Zee en de exotische bestemmingen beter even laten voor wat ze zijn. In 2021 neem je de touwtjes in eigen handen en ga je met de auto of – beter nog – met de trein op vakantie. Niet te ver van huis, zodat je ook snel weer thuis bent, mocht het virus weer oplaaien en er meer maatregelen getroffen worden. Als je zeker wilt zijn van sociale afstand, dan ga je wandelen. Dat kan thuis, maar als je het iets spannender wilt maken, kun je ook naar Duitsland of Oostenrijk gaan. Dit zijn onze favoriete wandeltochten in Duitsland en Oostenrijk!

1) Eifelsteig

Net over de grens bij Maastricht, bij Aken, begint de Eifelsteig. Een 313 kilometer lang wandelpad dat je in 15 verschillende etappes kunt afleggen. Omdat je binnen een halve dag al bij een van de steden en dorpen op de Eifelsteig bent, maken veel Nederlandse wandelaars er een weekend of een lang weekend van. Je hoeft slechts enkele etappes te lopen als je de Eifel in al zijn pracht en praal wilt beleven. Vooral de laatste etappen zijn populair. Trier, de oudste stad van Duitsland, maakt de wandeling meer dan waard. 

2) Rheinsteig

Dichterbij huis maar niet minder bijzonder is de Rheinsteig. Een van de allerbeste wandelroutes van Duitsland, laat de Rheinsteig je kennis maken met de rijke historie en schoonheid van het Middelrijn gebied. Wandel langs de oevers van de Rijn, dompel je onder in de rijke geschiedenis en cultuur en proef na de wandeling een van de bekende Riesling wijnen. Sociale afstand, wandelen en wijn. Dat is ons advies voor 2021. 

3) Stubaier Höhenweg

De Oostenrijkse Alpen staan al sinds jaar en dag bekend om de huttentochten. Tijdens een huttentocht wandel je van hut naar hut in de bergen. In de hutten ben je van alle gemakken voorzien en kun je altijd terecht voor een biertje. Zoek het in 2021 iets hogerop en doe de Stubaier Höhenweg, een van de mooiste huttentochten van Oostenrijk. Je kunt deze huttentocht in zijn volledigheid wandelen of je kunt het opsplitsen en er zo bijvoorbeeld een midweek van maken. Dit maakt het ook geschikt voor jongere berggeitjes. 

4) Peter Habeler Runde
De Peter Habeler Runde, ook bekend als de Peter Habeler Trek. Deze tocht is een cirkelvormige route die begint en eindigt in Vals, een bergdorp met 537 inwoners in Tirol. Deze tocht is opgedragen aan de Oostenrijkse bergbeklimmer Peter Habeler op zijn 70e verjaardag en is een van de meest gerenommeerde wandelingen in de regio. Peter Habeler werd geboren in Mayrhofen, in Tirol, en schreef geschiedenis in de Alpen toen hij in 1978 samen met Reinhold Messner de Mount Everest beklom zonder kunstmatige zuurstof te dragen. Eén voordeel, in de Alpen heb je sowieso geen extra zuurstof nodig!