Registratie

Waarom je een domeinnaam registratie wil voor je bedrijf

Een domeinnaam is een URL ofwel een website en kan voor veel dingen van pas komen. Je kunt bijvoorbeeld informatie over je bedrijf delen. Iedereen kan een domeinnaam registreren, maar er zitten in sommige gevallen wel wat haken en ogen aan domeinnaam registratie. Het internet bestaat inmiddels al een aardige tijd en veel domeinnamen zijn al in gebruik genomen, waardoor voor sommige opties geen domeinnaam registratie meer mogelijk is. Het kan ook voorkomen dat een domeinnaam registratie in strijd is met merkrecht of handelsnaamrecht en dat hier een geschil uit ontstaat.

Bestaande domeinnamen overkopen

Er is ook een markt voor domeinnamen. Op domeinmagazijn.nl vind je een ruim aanbod aan Nederlandse domeinnamen die geregistreerd zijn. Op de website kun je alle domeinnamen zien die worden aangeboden. Hierbij wordt vermeld voor welk bedrag deze domeinnaam registratie wordt aangeboden en sinds wanneer de domeinnaam geregistreerd is. Je kunt op deze site zoeken op categorieën of alfabet, maar je kunt ook een zoekopdracht intoetsen als je echt gericht op zoek bent naar een bepaalde domeinnaam registratie. 

Hoe de prijs van de domeinnamen wordt bepaald

De datum van domeinnaam registratie en de lengte van de domeinnaam hebben wel invloed op de prijs, maar zijn niet per se bepalend. Ook vraag en aanbod en marketingwaarde hebben invloed en uiteindelijk bepaalt de huidige eigenaar de vraagprijs. Als je interesse hebt in een domeinnaam en bereid bent de vraagprijs te betalen, kun je een mail sturen waarin je kenbaar maakt dat je interesse hebt. Vervolgens ontvang je een overnamevergoeding factuur en na betaling een token. Een token is een autorisatiecode die hoort bij de specifieke domeinnaam registratie die jij wil overnemen. 

Wat is een token en de rol van de internetprovider

Als je deze autorisatiecode hebt ontvangen, kun je de domeinnaam registratie verhuizen en overschrijven. Als je al een domeinnaam registratie hebt, maar je token niet meer, kun je die opvragen bij je internetprovider. Een token bestaat uit in totaal twaalf letters en cijfers bij elkaar. Bij je internetprovider kun je ook een mailadres aanvragen dat hoort bij de domeinnaam registratie. Het is hierbij zaak om te letten op de betrouwbaarheid van de provider. Zorg er dus voor dat je weet dat ze de juiste certificaten hebben en aangesloten zijn bij een brancheorganisatie.