25 januari 2022

Waarom aan scenarioplanning doen?

2 min read

Als ondernemer van een organisatie sta je soms voor moeilijke problemen op het gebied van organisatie of management. Als het probleem groter is dan verwacht en je er zelf niet uit kunt komen, dan kun je altijd een adviesbureau inschakelen voor organisatieadvies. Het voorkomen van problemen is altijd nog beter dan het oplossen ervan. Daarom is het nog verstandiger om je goed voor te bereiden op de toekomst. Dit kan door middel van scenarioplanning. Waarom je aan scenarioplanning moet gaan doen als organisatie lees je hieronder. 

Wees voorbereid op toekomstige ontwikkelingen

Door aan scenarioplanning te doen, kun je je voorbereiden op toekomstige ontwikkelingen. Zowel positieve als negatieve ontwikkelingen. Je kunt hierdoor kansen grijpen, nog voordat deze zich aan doen. Ook kun je je voorbereiden op grote schokken die eraan staan te komen. 

Creëer een voorsprong op je concurrentie

Met scenarioplanning creëer je een voorsprong op je concurrentie. Dit doe je door sneller in te spelen op mogelijke positieve ontwikkelingen en door negatieve ontwikkeling die mogelijk plaats kunnen vinden te voorkomen. Concurrenten die niet doen aan scenarioplanning ben jij een stapje voor. 

Je wordt hier creatiever door

Door na te denken over de toekomst, zorg je ervoor dat je niet in tunnelvisie bezig bent met de organisatie, maar dat je continu creatief nadenkt over je bedrijf. Over mogelijke ontwikkelingen en oplossingen kan vroegtijdig worden nagedacht. Zo zorg je ervoor dat je snel kunt schakelen en dat je gemakkelijker en sneller nadenkt over andere alternatieve oplossingen. Verder leer je om keuzes beter af te wegen en te beoordelen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *