Vier belangrijkste functies van appendages

Je stoom- of olieketel kan altijd worden aangepast of verbeterd. Het inzetten van een appendage is een gemakkelijke manier om de functies van je ketel te verbeteren. Dit kleine onderdeel van een installatie kan los aangesloten worden. Het wordt gebruikt om de druk in met name leidingen aan te geven en daarom moeten appendages zeer betrouwbaar zijn. Voorbeelden van appendages zijn bijvoorbeeld: meters, filters en afsluiters.

De functies van appendages zijn afhankelijk van het systeem waarop ze worden aangesloten. De belangrijkste functies zullen we kort toelichten.

1. Functie: afsluiten

Bij zowel stoomsystemen als hydraulische systemen (Techniek op basis van vloeistof onder druk.) zijn appendages als vorm van afsluiters essentieel. Voorbeelden van dit soort appendages zijn stopkranen, schuifafsluiters en klepafsluiters. Onthoud: ‘een slechte afsluiting kan ellendig zijn’. De vorm en het materiaal van de appendages moet nauwkeurig worden afgesteld op het systeem waar het op wordt geïnstalleerd.

2. Functie: veiligheid

Grote systemen hebben een hoger risico in punten waar de druk heel hoog kan op lopen. Het is aanbevolen om op deze systemen drukvermindering appendages of veiligheidskleppen te plaatsen. Denk aan beveiliging, die voorkomt dat de stromen omkeren.  Deze soorten appendages realiseren een veiligheidsfunctie. Het systeem of installatie zou gevaarlijker zijn zonder deze appendages.

3. Functie: meten

Afgezien van welk systeem er wordt gebruikt moet in de procedure metingen worden uitgevoerd. Appendages kunnen in de meeste gevallen worden aangesloten op ventielen. Op deze manier kan de temperatuur en druk worden gemeten. Met name in de voedingsmiddelenindustrie moet dit goed geregeld zijn. De vloeistoffen die door de leidingen gaan kunnen door middel van deze appendages worden gemeten op basis van snelheid, hoeveelheid en temperatuur. De efficiëntie van werken zal hierbij behoorlijk worden bevorderd.

4. Functie: regelen

Naast afsluiters, drukregelaars en metingen is het ook belangrijk om installaties te regelen. Meten en regelen hebben natuurlijk samenhang, maar er is een duidelijk verschil. Bepaalde appendages worden gebruikt om het systeem te controleren en andere appendages worden ingezet om de werking van het systeem bij te stellen.  Regelaars en kranen zijn hierbij een goed voorbeeld.

Het komt er uiteindelijk op neer dat er heel veel verschillende soorten appendages zijn, met elk eigen functies. Heb je al een systeem of wil je meer informatie over welke appendages bij jouw systeem past? Neem dan contact met ons op! Scharff Techniek BV onderscheidt zich door betrokkenheid en het meedenken in de keuze van de juiste appendage.