Tips om zo goed mogelijk thuis te werken

Veel mensen werken een aantal dagen in de week thuis. Zeker in tijden van de lockdown waren veel medewerkers zelfs verplicht om thuis te werken. Voor de één is dit een feestje en voor de ander kan dit nogal een drempel zijn waar ze tegenop kijken. Het thuiswerken heeft genoeg voordelen, maar kan toch soms ook ervoor zorgen dat je minder productief kan werken dan je in de eerste instantie gehoopt had. Om dit te voorkomen geven wij je graag een aantal tips waarmee jij zo goed mogelijk thuis aan de slag kunt!

Planning

Stap één is het maken van een duidelijke planning. Maak per dag een duidelijk schema van wat er moet gebeuren. Beschrijf hierbij welke taken prioriteit hebben en die perse af moeten voor die dag. Met duidelijke deadlines en een overzichtelijke planning, is het makkelijker om het werk af te krijgen. Zo heb je voor jezelf een houvast en weet je precies wat je nog moet doen die dag. Tijdens het maken van de planning is het wel verstandig om ook rekening te houden met je pauzes. 

Goede houding

De meeste mensen die thuiswerken hebben vaak gen ergonomisch correcte werkplek. Ergonomie is als het ware een goede lichaamshouding tijdens het werken. Zo moet de stoel, het bureau en je beeldscherm op een bepaalde manier staan, zodat je geen last kan krijgen van je rug of andere lichaamsdelen tijdens het werken. Hiernaast kan een slechte houding ook je productiviteit verminderen. Het zou natuurlijk zonde zijn als dit ten koste gaat van je werk of je algehele welzijn!

Doe alsof je naar kantoor gaat

Als je succesvol thuis wilt werken, is het belangrijk dat je in het ritme zit van het werken op kantoor. Dit betekent dat je dus om hetzelfde tijdstip opstaat, of in ieder geval ruim op tijd voordat je begint, zodat je niet je werktijden verlegt. Hiernaast is het belangrijk dat je je normaal aankleed én een comfortabele werkplek hebt en je dus niet in je pyjama in bed gaat werken.