Solide algemene voorwaarden zitten in details

Fruit halen op de markt. Drie verschillende klanten, drie verschillende manieren van afnemen. De eerste klant wil een tasje bij de aankoop. De tweede klant heeft een rugtas en bedankt voor een tasje. De derde klant stelt het op prijs dat de verkoper meeloopt om het gekochte fruit in de auto te leggen. Drie zogenoemde leveringsvoorwaarden. Op de plaatselijke markt is dat alledaags. Bij digitale bestellingen moet je er niet aan denken. 

Kaders opstellen

Er zijn vaste kaders bij het aankopen van producten. Dat is gewenning, maar ook opgenomen in de algemene voorwaarden van een onderneming. Zoals het vaststellen van betalingsvoorwaarden, die daar een onderdeel van zijn. 

Gekscherend: een product wordt gekocht met chartaal en/of giraal geld en niet met een kudde koeien. 

Dit soort voorwaarden zijn onderdeel van een overeenkomst, maar gaan verder dan bijvoorbeeld enkel de betalingsregelingen. Daarom is het belangrijk dat een bedrijf deze goed vastlegt en niet alleen dat. Elk bedrijf is anders en kan – in detail – andere voorwaarden stellen. Daar is maatwerk voor nodig.

Leveringsvoorwaarden

Maar louter algemene voorwaarden opstellen dekt de lading niet. Denk terug aan de drie klanten op de plaatselijke markt. In de meeste gevallen – zeker bij online shops – worden producten niet bij het bedrijf zelf afgenomen door de klant. Deze producten worden verzonden naar thuis- en bedrijfsadressen of ophaalpunten. Het desbetreffende product gaat van locatie, naar locatie, naar locatie. 

Als onderneming wil je daar solide regels voor opstellen. Meerdere wegen leiden naar Rome, verzonden producten hebben één weg. Daarom is het van belang om naast algemene voorwaarden, zeker niet de leveringsvoorwaarden te vergeten. 

Maatwerk in detail

Ook deze voorwaarden vergen maatwerk. Maatwerk dat is afgestemd op de onderneming. Waardoor standaarddocumenten zijn uitgesloten, die met een simpele googlezoekopdracht voor het oprapen liggen. Deze nemen de details niet in acht, die bij elk bedrijf anders zijn. De details die bij Maatwerk Jurist wel de aandacht krijgen.

Zodat er niet met elke klant overlegd hoeft te worden over het overdragen van goederen. Dat op de plaatselijk markt nog alledaags is.