Energielabel

Meer weten over het energielabel

Het is belangrijk om alles te weten over het energielabel. Zeker ook omdat er in recente tijden het één en ander in is veranderd. Bedenk je daarbij ook dat er een verschil is tussen het label voor woningen en het label voor zakelijke panden. In dit geval gaat het uitsluitend over woningen. Dit werd voorheen met een letter aangemerkt. Tegenwoordig is dit niet meer het geval. Het gaat nu om de energie-index. Zo is heel precies vast te stellen hoe de woning er op het gebied van energie voorstaat. Dit is voor verschillende zaken van belang.

Energielabel

Hoe werkt het precies?

Hoe werkt het energielabel, of de energie-index, eigenlijk precies. Het is mogelijk om hiermee exact te bepalen hoe de woning presteert op het gebied van energie. Dit was al het geval toen er nog met letters werd gewerkt, maar de uitslagen zijn nog preciezer nu er met een index wordt gewerkt. Daaraan zijn dan allerlei zaken te koppelen. Denk bijvoorbeeld aan verschillende financiële instrumenten die hiermee gewogen worden. Het is belangrijk voor woningeigenaren om dit goed op orde te hebben. Dit geldt zeker ook voor woningen die beschermd zijn voor de huur. Let hier dus ook goed op.

Energielabel

Zorgen voor de geldigheid

Het is belangrijk om het energielabel goed op orde te hebben. Wie de keuringen laat uitvoeren, weet dat er de komende tien jaar geen zorg is. Zo lang blijft een label namelijk geldig. Het is dan wel belangrijk dat de woning wordt afgemeld. Er is dan gekeken naar de tien essentiële kenmerken om daarmee het definitieve label vast te stellen. Omdat dit een nogal specifiek en technisch verhaal is, is het ook goed te begrijpen dat dit werk voor echte specialisten is. Dit is dan ook precies de reden waarom je dit uit handen geeft aan de kenners.