Hoe krijg je de laagste hypotheekrente voor jouw droomhuis?

Stel je vindt na maandenlang zoeken op funda eindelijk je droomhuis. De kans is groot dat je niet al het geld bij elkaar hebt gespaard om deze woning te kunnen komen. Dit is volkomen logisch, maar gelukkig is er de mogelijkheid om een hypotheek af te sluiten. Waarschijnlijk heb je al meerdere malen gekeken hoeveel geld je maximaal kan lenen met je huidige financiële situatie, maar nu is het eindelijk te taak om de goedkoopste hypotheekrente te vinden. Wanneer je een grote lening gaat afsluiten, wil je natuurlijk niet dat je te veel rente betaalt. Het is dus belangrijk om op zoek te gaan naar de hypotheekverstrekker die de laagste hypotheekrente aanbiedt. Maar waaruit bestaat de hypotheekrente precies? En hoe kan jij makkelijk de laagste hypotheekrente vinden? In dit artikel vertellen we het je!

Waaruit bestaat de hypotheekrente?

Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten, wilt de geldverstrekker natuurlijk winst op jou maken. Met deze reden betaal je een bepaalde hypotheekrente boven op het bedrag dat je leent. Echter kunnen de banken zelf bepalen hoe hoog deze hypotheekrente is. Over het algemeen bestaat de hypotheekrente uit de volgende aspecten:

–          De inkoopprijs van het geld. Een bank heeft het geld dat ze aan jou lenen niet altijd liggen. Ze lenen dit geld dan ook vaak van de centrale bank. Deze lening is voor de bank ook niet gratis. De rente die ze hierover betalen wordt dan ook doorberekend in de hypotheekrente die jij moet betalen.

–          De kostenposten van een bank. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor personeel, marketing en ICT. Ze willen uiteindelijk hier geen verlies op draaien en daarom worden ook deze kosten meegenomen in jouw hypotheekrente

–          Het risico dat de bank neemt. Een lening afsluiten is natuurlijk niet zonder risico’s. Een bank weet nooit zeker of jij het geld wel terug kan betalen. Met dit in hun achterhoofd berekenen ze het risico wat ze nemen door jou een lening af te sluiten.

–          De winstmarge dat de bank wil hebben. Een bank voegt vaak een bepaalde winstmarge toe aan het de hypotheek. Dit percentage zal per bank variëren.

Hoe vind je de laagste hypotheekrente?

Aan de opbouw van de hypotheekrente kan je al zien dat de hypotheekrente per situatie verschilt. Het is dan ook belangrijk dat je de goedkoopste hypotheekrente voor jouw persoonlijke situatie kan vinden. Om je hiermee te helpen hebben we een paar handige tips op een rijtje gezet.

Tip 1 – Eigen vermogen

Wanneer je een woning wilt kopen is het handig om van tevoren alvast geld te sparen zodat je een eigen inbreng hebt en niet maximaal hoeft te lenen. Eigen vermogen inleggen zorgt er namelijk voor dat je een stuk aantrekkelijker bent voor banken om geld aan te lenen, waardoor je uiteindelijk dus ook een lagere hypotheekrente zult krijgen.

Tip 2 – Uitsloven

Niemand houdt ervan om uit te sloven over hoeveel geld hij verdient. Maar wanneer je een lening of hypotheek wilt afsluiten kan het juist wel handig zijn om te pronken over je salaris. Wanneer je laat zien dat je een goed, stabiel inkomen hebt, laat je blijken dat je het geld wat je leent ook daadwerkelijk terug kan betalen. Hierdoor wordt het risico dat de bank neemt natuurlijk een stuk kleiner, waardoor de hypotheekrente ook zal dalen.

Tip 3 – Vergelijken

Er zijn enorm veel verschillende hypotheekverstrekkers op de markt. Deze concurreren natuurlijk allemaal enorm met elkaar, waardoor het belangrijk is om de goedkoopste te vinden. Dit kan je doen door de verschillende hypotheken met elkaar te vergelijken online. Tegenwoordig zijn er verschillende vergelijkingssites die jij kan gebruiken om de laagste hypotheekrente te vinden. Op zulke sites zul je direct een mooi overzicht krijgen van alle hypotheken die aan jouw eisen voldoen. Zo zul je ook direct een duidelijk beeld krijgen over de maandlasten die je kan verwachten.

Tip 4 – Adviseur

Veel mensen hebben zelf weinig verstand van leningen en hypotheken. Toch is het kopen van je droomhuis waarschijnlijk de grootste aankoop van je leven. Over het geld wat je leent, wil je dan ook zeker niet te veel betalen. Het kan dus ook handig zijn om een hypotheekadviseur in te schakelen om een advies op maat te krijgen. Een onafhankelijke hypotheekadviseur zal alle verschillende hypotheken voor jouw situatie doornemen en zal een advies geven over welke hypotheek het beste past bij jouw persoonlijke situatie. Het inschakelen van zo’n hypotheekadviseur is redelijk prijzig, maar kan je natuurlijk duizenden euro’s besparen de komende jaren. Het is dus een handige optie voor wanneer jij niet weet waar je moet beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *