De voor- en nadelen van het sluiten van de scholen vanwege Corona

Stel je voor, je bent een puber op de middelbare school en opeens mag je niet meer naar school omdat je school gedwongen gesloten moet blijven vanwege het Corona virus. Voor veel van deze leerlingen was dit op het begin een droom die uitkwam maar te mooi leek om waar te zijn. En zoals met bijna alles wat te mooi lijkt om waar te zijn, bleken ook hier veel nadelen aan te zitten. Want hoewel het misschien fijn is dat je die strenge lerares Duits een paar weken niet hoeft te zien, je vriendjes en vriendinnetjes moet je ook even missen. En van hele dagen thuis zitten wordt je ook niet vrolijk. En als dat allemaal niet erg genoeg was verzonnen ze toen ook nog eens dat thuis leren en online klassen via Zoom en Teams ook prima mogelijk was.

Online lessen

Veel scholen kwamen ook voor moeilijk vraagstukken te staan. Uitdagingen waar scholen nog nooit eerder voor kwamen te staan en waar men ook niet op was voorbereid. Natuurlijk is het een moderne oplossing om online lessen aan te bieden, maar die zelfde strenge mevrouw die Duits geeft is dat na 50 jaar voor de klas staan helemaal niet gewend. En waar het al lastig is om een klaslokaal vol pubers te hanteren wordt dat bijna onmogelijk wanneer deze jeugd in hun eigen vertrouwde omgeving thuis zit.

Naar school in het nieuwe normaal

Een andere uitdaging is het klaar maken voor komend seizoen. Denk hierbij aan de lesstof zoals de Keuzevakken VMBO, de examen reisjes voor het VWO en de feestdagen voor het HAVO. Maar ook het corona proof maken van de les omgeving. Zorgen dat de anderhalve meter maatregel overal gewaarborgd kan worden en dat deze uitdagende leeftijdsgroep de regels niet overtreed.