Alles over het dimmen van verlichting

Veel mensen weten niet veel af van verlichting en kunnen hierdoor dus niet alle kansen benutten die verlichting biedt. Zo is er waarschijnlijk veel meer mogelijk dan je in de eerste instantie denkt en kun je met de juiste verlichting op een gemakkelijke manier sfeer creëren in huis. Hierbij is het dimmen van licht een belangrijke factor. Wil je meer weten over het dimmen van licht? Wij vertellen je er graag alles over!

Welke lampen zijn dimbaar?

Niet alle lampen zijn dimbaar, laten we dat even eerst benadrukken. Zo moet je altijd goed van te voren de verpakking checken van een lampje om het zeker te weten. Hierop moet altijd aangegeven staan of het licht wel of niet dimbaar is. Het is goed om te weten dat gloeilampen en halogeenlampen altijd goed dimbaar zijn. Spaarlampen en TL-buizen daarentegen zijn niet dimbaar, omdat zij werken op gasontlading. Je kunt ook bepaalde LED verlichting dimmen. Houd er dan wel rekening mee dat je ook een LED dimmer nodig hebt.

Dimschakelaars

Als je eenmaal verlichting hebt aangeschaft die je kunt dimmen, is het natuurlijk wel fijn als je dit op een eenvoudige manier kunt doen. Hiervoor heeft Philips de Philips Hue Dimmer switch ontwikkeld. Dit is een kleine afstandsbediening, waarmee je de Philips Hue verlichting in of uit kunt schakelen én kunt dimmen wanneer gewenst. Deze afstandsbediening kun je zowel los gebruiken als in de bijgeleverde wandhouder. Zo kun je dus het licht dimmen via de schakelaar op de muur, of los via de afstandsbediening als je geen zin hebt om op te staan van de bank. Verder kun je natuurlijk in elke ruimte in huis een dimschakelaar ophangen. Er zijn ook voldoende dimschakelaars te vinden die niet bij het Philips Hue systeem horen. Deze bevestig je aan de muur en zo kun je alsnog genieten van alle voordelen van gedimd licht.