loopbaanbegeleiding

3 dingen die je niet moet doen om alles uit je loopbaan te halen

Heb jij het gevoel dat je bij je huidige werk niet op je plek zit? Dan ben je zeker niet de enige. Een onderzoek in opdracht van Monsterboard, dat dateert van 2016, wees uit dat zo’n vier op de tien Nederlanders niet of niet geheel tevreden is met zijn of haar huidige job. Dus ook binnen het bedrijf waar jij werkt ben je heus geen vreemde eend in de bijt: grote kans dat er meerderen met hetzelfde gevoel als jij rondlopen. Alleen is het de vraag: ga je er iets aan doen en zo ja: hoe pak je dat aan?

Er zijn gelukkig genoeg adviezen te vinden om het juiste carrièrespoor te vinden. Je zou bijvoorbeeld kunnen overwegen om professionele hulp door een loopbaanbegeleider in te schakelen. Verder zijn er ook enkele dingen die je vooral níet moet doen, wil je verder komen. Laat je bijvoorbeeld niet tot de volgende drie zaken verleiden.

Jezelf onderschatten

Veel mensen blijven langdurig in een bepaald soort werk hangen, omdat ze de stap hogerop niet aandurven. Ze denken ondergekwalificeerd te zijn en durven niet te solliciteren op functies die eigenschappen of vaardigheden vereisen waar ze nog niet volledig aan voldoen. Met name vrouwen blijken hier, volgens onderzoek door zakenblad Forbes, last van te hebben. Echter, in veel gevallen bestaat ‘de ideale kandidaat’ niet. Waag dus gewoon de gok en reageer op functies die je leuk lijken, niet op vacatures die toevallig overeenkomen met jouw competentielijstje, zonder dat ze je echt aanspreken.

Je mond houden bij ontevredenheid

Het slechtste wat je kunt doen wanneer je het in je huidige functie niet naar je zin hebt is achter de rug van je baas om gaan solliciteren, zonder dat deze op de hoogte is van de dingen waar jij mee zit. In veel gevallen kan een gesprek met de leidinggevende namelijk een hoop kou uit de lucht nemen en mogelijk valt er wel te praten over een andere invulling van je werk, waardoor je het binnen hetzelfde bedrijf wél naar je zin kunt hebben. Mocht dat nou niet lukken, dan kun je altijd alsnog overwegen te vertrekken en heb je in elk geval open kaart gespeeld.

Genoegen nemen met je B- (of C-)keus

Ach, je werk is lekker dichtbij huis, je hebt een vast contract en dus zekerheid, het salaris is op zich prima en los van je werk heb je het goed voor elkaar. Waarom dan de moeite nemen om wat anders te zoeken, wanneer je je huidige werk niet leuk vindt? Te veel mensen nemen nog steeds genoegen met werk dat ze niet leuk vinden, vanuit de gedachte dat je nu eenmaal werken moet voor de kost en dit werk niet per definitie leuk hoort te zijn. Een verkeerde insteek, want vroeg of laat zal dit je opbreken en krijgt het invloed op je privéleven.